Share

Kære


Det er sikkert ikke gået din næse forbi, at Ekspertgruppe for fremtidens beskæftigelsesindsats i sidste uge fremlagde sine anbefalinger til den største reform af beskæftigelsesindsatsen i danmarkshistorien.

  • Langt færre regler

  • Individuelle forløb for de ledige

  • Frihed til at nedlægge jobcentre og organisere indsatsen til lokale forhold.

Sådan lyder tre centrale anbefalinger fra ekspertgruppen, som også anviser løsninger på den bundne opgave fra regeringen: en besparelse på tre mia. kr. på beskæftigelsesområdet.


Her kan du gå i dybden med hele rapporten eller læse sammenfatningen af anbefalingerne


Har du ikke haft tid til at forholde dig til, hvilke reaktioner anbefalingerne har skabt hos centrale aktører? Fortvivl ikke – vi har samlet nogle af dem til dig.


Kommunernes Landsforening har ris og ros


Formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, Peter Rahbek Juul, udtaler i en pressemeddelelse:

Ekspertgruppen lægger op til et paradigmeskifte, som KL længe har efterspurgt. Men en besparelse på 3 mia. kan ikke undgå at gå ud over borgerne.

Det er vigtigt at holde fast i en kommunal forankring, for kommunen har både det økonomiske ansvar, myndighedsopgaven og det brede, lokale arbejdsmarkedskendskab. Derudover er kommunernes medarbejdere dem, der sidder overfor borgeren og bedst ved, hvilken hjælp de har brug for
, udtaler han og understreger samtidig, at samarbejdet med de andre aktører også fremover vil være vigtigt.

Læs hele KLs pressemeddelse


Dansk Arbejdsgiverforening bifalder anbefalinger, men…


DA fremhæver, at det er en god idé at få ryddet op i beskæftigelsessystemets mange ordninger.


Jacob Holbraad, DA’s administrerende direktør fremhæver, at antallet af ordninger og regler har medført uklarhed blandt borgerne og alt for mange administrative omkostninger i kommunerne.

Derudover ved vi erfaringsmæssigt, at færre ordninger giver færre offentligt forsørgede, hvilket kan være med til at sikre flere medarbejdere til både de private og offentlige arbejdspladser, som vi har hårdt brug for, udtaler han.

Jacob Holbraad, DA’s administrerende direktør udtaler desuden bekymring for ekspertudvalgets anbefalinger til den øgede kommunale frihed i beskæftigelsesindsatsen:

Det kan svække samarbejdet mellem kommuner og virksomheder markant, hvis virksomhederne skal forholde sig til mange forskellige kommunale måder at organisere sig på.

Læs hele pressemeddelelsen


Dansk Industri er positiv


DI ser frem til færre regler og styrket samarbejde i fremtidens beskæftigelsesindsats.

I DI håber vi, at kommunerne vil fortsætte med at have et godt samarbejde med virksomhederne om beskæftigelsesindsatsen, både på rekruttering, men også i forhold til jobsøgning, jobprøvning og til at holde ledige tæt på arbejdsmarkedet. Samarbejdet mellem virksomheder og jobcentre er nemlig helt centralt i beskæftigelsesindsatsen for at hjælpe ledige i job, lyder det fra vicedirektør Steen Nielsen, i DIs pressemeddelelse.

Kritik fra Fagbevægelsens Hovedorganisation


FH frygter, at de nye anbefalinger vil "fjerne stort set alle rettigheder" for arbejdsløse.

Eksperterne foreslår at slukke en brand ved at hælde benzin på den. Vi har tværtimod brug for at give arbejdsløse FLERE rettigheder. De skal kunne kræve jobrettet uddannelse, afklaring, indsatser og meget andet.
Vi anbefaler, at forhandlingerne på Christiansborg fører til et helt andet resultat,
skriver næstformand i FH Nanna Højlund i et debatindlæg.

Danske A-kasser: Ekspertgruppens anbefalinger er baseret på håb


Danske A-kasser savner evidens fra ekspertgruppen for, at a-kassernes rolle i beskæftigelsesindsatsen ifølge anbefalingerne ikke står til at blive udvidet.

Det er tankevækkende at iagttage, at ekspertgruppen ikke ryster på hånden, når de - uden evidens - giver nærmest hele indsatsen i kommunerne fri og dynger den enkelte sagsbehandler til med den tillid, der ellers har manglet en del af til systemet hidtil, lyder det fra Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser i et debatindlæg.

Cabi hilser anbefalingerne velkommen


Cabi har med spænding ventet på ekspertgruppens rapport.


Udsigten til en forenklet beskæftigelsesindsats er der meget godt at sige om.

Vi har været særligt optagede af ekspertgruppens anbefalinger vedrørende mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet.


Der er masser af god og loyal arbejdskraft i den gruppe ledige.


Samtidig ved vi, at virksomheder har brug for direkte adgang til viden og sparring om, hvordan de inkluderer, beholder og udvikler sårbare medarbejdere på arbejdspladsen.


I Cabis optik er det positivt, at anbefalingerne lægger op til fri organisering af beskæftigelsesindsatsen. Det styrker kommunernes muligheder for at tilpasse indsatsen efter lokale forhold og etablere det optimale setup for et arbejdsmarked, hvor virksomheder lykkes med at tage socialt ansvar.


Det kræver et stærkt samarbejde på tværs af faggrupper i kommunerne.


Som DA påpeger, er der dog en risiko for, at virksomheder, der har afdelinger i flere kommuner oplever at samarbejdet med kommunen bliver besværligt. Det risikerer at få negative konsekvenser for virksomhedernes forretning og for de mest udsatte ledige.


Derfor er det positivt, at rapporten lægger op til resultatmål, hvor tilfredshedsmålinger blandt ledige og virksomheder indgår.


En tidlig og kontinuerlig indsats virker


Skal fremtidens beskæftigelsesindsats blive en succes, anser vi i Cabi det som helt centralt, at kommunerne ikke henter en del af de bebudede besparelser på tre mia. kr. hos dem, der har størst brug for hjælp for at blive en del af arbejdsfællesskabet.


Hvis indsatsen for mennesker længst væk fra arbejdsmarkedet skal lykkes, forudsætter det derimod, at kommunerne investerer i tidlige, håndholdte og kontinuerlige forløb med udgangspunkt i den enkelte ledige. Og med udgangspunkt i de virksomheder, som de ledige skal ud i så vidt som overhovedet muligt. Det er ude på virksomhederne, de får den træning og tryghed, der skal til, for at de kan blive på arbejdsmarkedet.


Dermed er der udsigt til et udbytte, hvor flere ledige bidrager til virksomhedernes bundlinje og bliver helt eller delvist selvforsørgende, og at samfundet sparer penge på den lange bane. Ikke kun på beskæftigelsesområdet, men også på det sociale område og i sundhedssystemet.


Cabi har flere pointer og viden om en række andre aspekter af ekspertgruppens anbefalinger. Dem deler vi senere.


Det bliver et interessant efterår, hvor de politiske forhandlinger om fremtidens beskæftigelse går i gang.

Har du spørgsmål eller brug for sparring?

Så er du velkommen til at tage fat i Ea Nielsen

Ea Nielsen

Souschef

4128 4126 | eni@cabiweb.dk

Få løbende inspiration - følg os på sociale medier:

Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked,
hvor mennesker og virksomheder lykkes!

Cabi
Åboulevarden 70, 3.
8000 Aarhus C
Denmark
Du modtager denne mail, da du har sagt ja tak til at modtage nyheder fra Cabi.
Opdater personlige oplysninger eller afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign