Share
Den 1. januar 2025 trådte en række ændringer i sygedagpengeloven i kraft. Læs om ændringerne her.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Kære


Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Med ændringerne følger andre rammer for, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når en af dine medarbejdere er sygemeldt.


Målet med ændringerne er ifølge regeringen at fjerne bureaukrati og detailstyring, så den sygemeldte oplever et mere enkelt system og får en indsats, der matcher dennes behov. Ændringerne forventes at give ca. 60.000 færre samtaler om sygefravær i jobcentret om året.


Tina Fogh, der er seniorkonsulent i Cabi, har kigget de ændrede regler igennem. Hun forklarer, at regeringen med de nye regler har ønsket at lave et system, som tager højde for, at to sygdomsforløb sjældent er ens.

De opdaterede regler betyder blandt andet, at antallet af samtaler i jobcentret for den sygemeldte medarbejder sænkes fra fire til én, hvis sygdomsforløbet anses for at være forudsigeligt, og medarbejderen forventes raskmeldt inden for 13 uger. Alle sygemeldte medarbejdere med et forudsigeligt forløb vil altså ikke længere modtage samme indsats og opfølgning fra jobcentrets side, men blot deltage i den éne obligatoriske samtale, forklarer hun. 

Øget ansvar til arbejdsgiveren og den sygemeldte

Ifølge reglerne skal jobcentret afholde den obligatoriske samtale med den sygemeldte medarbejder senest efter otte ugers fravær fra arbejdspladsen. Hvis jobcentret under denne samtale vurderer, at der er tale om et forudsigeligt forløb, modtager den sygemeldte ikke yderligere opfølgning i op til 13 uger bagefter. I perioden vil jobcentret alene følge op på, om den sygemeldte er blevet raskmeldt.

Her er det vigtigt både for arbejdsgiveren og den sygemeldte at være opmærksom på, om sygdomsforløbet udvikler sig anderledes end forventet, da der kan gå 13 uger fra den sygemeldtes kontakt med jobcentret til, at jobcentret igen kommer på banen. Hvis sygdomsforløbet i den periode går fra at være forudsigeligt til uforudsigeligt, opnår jobcentret ingen viden om det - og kan derfor ikke give den indsats, der matcher den sygemeldtes behov, siger Tina Fogh

Som arbejdsgiver har du med de ændrede regler dermed fået mere ansvar for at holde den løbende kontakt til den sygemeldte, da jobcentret ikke varetager den opgave længere.

På en del arbejdspladser kan der derfor være behov for at se på, hvilke procedurer der skal sættes i værk, når en medarbejder melder sig syg. Hvis der er behov for det, kan det fx være en god idé at hjælpe den sygemeldte med at inddrage relevante aktører på vejen mod den hurtigste raskmelding, fx ved at inddrage støtte fra en sundhedsforsikring, siger Tina Fogh.

Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at det fortsat er muligt at få hjælp fra jobcentret udover den éne obligatoriske samtale. Det kræver dog, at den sygemeldte selv rækker ud.

Ændrer den sygemeldtes forhold sig under sygemeldingen, er det vigtigt, at du som arbejdsgiver støtter den sygemeldte i at få taget kontakt til jobcentret, så jobcentret bliver inddraget i de forløb, hvor der er behov for det.

Friere rammer ved uforudsigelige sygdomsforløb

Anderledes forholder det sig for medarbejdere, der vurderes til at have et uforudsigeligt sygdomsforløb som følge af længerevarende og mere komplekse lidelser, fx psykiske problemer eller svær sygdom. Medarbejdere i denne gruppe vil fortsat skulle deltage i mindst fire samtaler med jobcentret i løbet af de første seks måneders sygemelding.

Ved uforudsigelige sygdomsforløb får jobcentret også friere rammer til at planlægge, hvilke indsatser, der skal rettes mod den sygemeldte, siger Tina Fogh.

Herunder kan du blive klogere på, hvordan de ændrede sygedagpengeregler er skruet sammen. Vi kommer også med en række forslag til, hvilke værktøjer du som arbejdsgiver kan gøre brug af for at få medarbejderen hurtigt tilbage på jobbet. Du finder blandt andet information om, hvornår du må kontakte den sygemeldte, og hvilke indsatser du kan iværksætte. Du kan også blive klogere på, hvordan de handicapkompenserende ordninger kan bruges til at understøtte en raskmelding.

Værd at vide om de ændrede sygedagpengeregler:


🟡 Som sygemeldt skal medarbejderen have en opfølgning med jobcentret, inden der er gået otte uger fra sygemeldingens start 


🟡 Kommunen kan undlade at tage kontakt til arbejdsgiver som led i opfølgningen, hvis kommunen og den sygemeldte aftaler, at den sygemeldte selv varetager kontakten til arbejdsgiveren

🟡 Med de ændrede regler vil sygemeldte med forudsigeligt forløb have begrænset kontakt til jobcentret. Såvel den sygemeldte som arbejdsgiveren kan dog række ud, hvis de har brug for hjælp fra jobcentret 


🟡 Tag derfor et kig på jeres sygefraværspolitik og vurder, om der er brug for at tilpasse nogle af jeres indsatser.

Se lovgivningen her

Arbejdsgiverens indsats mod sygefravær – de lovmæssige muligheder


Som arbejdsgiver kommer du med de ændrede regler til at spille en vigtigere rolle, når sygemeldte skal hurtigt tilbage i arbejde. Men hvad er dine pligter? Og hvilke indsatser kan du gribe fat i? Her kan du læse om mulighedserklæring, sygefraværssamtaler, fastholdelsesplan, sociale kapitler og tidlig opfølgning.

Læs om arbejdsgiverens indsatsmuligheder

Hvornår må du som arbejdsgiver kontakte en sygemeldt medarbejder?


Som arbejdsgiver kan du let komme i tvivl om, hvorvidt du må ringe til en sygemeldt medarbejder. På denne temaside har vi samlet alt, du skal vide, om at holde kontakten til den sygemeldte medarbejder.

Hold kontakten til den sygemeldte

Gør brug af de handicapkompenserende ordninger 


En sygemelding kan sagtens munde ud i, at din medarbejders arbejdsevne påvirkes. Er medarbejderens funktionsnedsættelse varig og betydelig, kan der være ekstra støtte at hente i jobcentrets værktøjskasse – nemlig ved at bruge de handicapkompenserende ordninger. 

Læs mere om ordningerne her

Bring andre aktører i spil


Når en medarbejder melder sig syg, er der i langt de fleste tilfælde tale om kortvarig sygdom med få dages fravær. Men i de tilfælde, hvor sygdommen strækker sig over flere dage og uger, kan du som arbejdsgiver få behov for at gøre brug af ekstern hjælp i bestræbelserne på at få medarbejderen hurtigt tilbage på jobbet. Her er nogle af dine muligheder:


1. Kontakt jobcentret - gerne tidligt i forløbet

Hvis du oplever sygdom på arbejdspladsen, er der god hjælp at hente i dit lokale jobcenter. Du bør derfor overveje at inddrage dem på et tidligt tidspunkt. Jobcentret kan også hjælpe med at iværksætte en forebyggende indsats, så I undgår, at medarbejderen kommer med en langtidssygemelding efter en periode med øget drypvist fravær. Læs mere om samarbejdet med jobcentret her


2. Gør brug af private sundhedsforsikringer og pensionskasser

Flere og flere arbejdspladser, både i offentligt og privat regi, tilbyder deres medarbejdere en sundhedsforsikring som en del af ansættelsesforholdet. Her vil der ofte være hjælp at hente, når medarbejderen sygemeldes. I flere pensionsordninger indgår der også hjælp til sygemeldte medabejdere.


3. Ved sygdom i familien - hvad er mulighederne?

I nogle tilfælde skyldes medarbejderens fravær ikke, at vedkommende selv er syg, men derimod at et nærtstående familiemedlem er ramt af sygdom eller mistrivsel og har brug for støtte eller pleje. I de tilfælde kan der være hjælp at hente hos kommunens børne- og unge - eller familieforvaltning. Ved længerevarende sygdom i familien har kommunen fx mulighed for at bevillige medarbejderen social orlov eller tabt arbejdsfortjeneste. 


Som arbejdsgiver kan det være din rolle at hjælpe medarbejderen med at være opmærksom på de muligheder, der findes for at få hjælp hos kommunen eller sundhedsvæsenet, da medarbejderen ofte vil mangle overskuddet til den opgave. 

Webinar: Kort og godt om de nye sygedagpengeregler


På dette webinar får du en hurtig gennemgang af de aktuelle ændringer af sygedagpengeloven, som kan få betydning for, hvordan du har opfølgninger med din sygemeldte medarbejder. Vi gennemgår fx, hvilke muligheder du har for at inddrage jobcentret i opfølgningen, så du kan få din medarbejder tilbage fra sygemelding så hurtigt og godt som muligt.


Du får også vores anbefalinger til, hvad du skal være særligt opmærksom på ved de nye regler, og hvilke overvejelser du bør have i måden, du fremadrettet arbejder med sygeopfølgning på.

Læs mere og tilmeld dig her

Har du spørgsmål eller brug for sparring?

Så er du velkommen til at tage fat i Tina eller Anne.

Tina Fogh

Seniorkonsulent

2218 1033 | tif@cabiweb.dk

Anne Brændbyge

Seniorkonsulent

2063 3578 | aby@cabiweb.dk

Få løbende inspiration - følg os på sociale medier:

Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked,
hvor mennesker og virksomheder lykkes!

Cabi
Åboulevarden 70, 3.
8000 Aarhus C
Denmark
Du modtager denne mail, da du har sagt ja tak til at modtage nyheder fra Cabi.

Opdater personlige oplysninger eller afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign