Share
Fra årsskiftet bliver det sociale frikort gjort permanent. Det giver mennesker med sociale udfordringer mulighed for at tjene godt 41.000 kr. årligt uden at blive trukket i andre offentlige ydelser.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Kære


Kender I i jeres virksomhed til det sociale frikort, hvor mennesker i udsatte positioner har mulighed for at tjene op til 41.280 kr. årligt, uden at indtægten er skattepligtig eller fradrages i overførselsindkomster?


Hvis ikke, er der flere gode grunde til at læse videre. Særligt, hvis du sidder i en virksomhed, hvor I bøvler med at få løst nogle af de mange ufaglærte småopgaver, som jeres medarbejdere hver eneste dag bruger værdifuld tid på at løse.


Det sociale frikort giver nemlig nogle af samfundets mest udsatte mennesker mulighed for at træde til, fx få timer om ugen, og løse opgaver, der ikke kræver en særlig faglig baggrund.


Det kan fx være simpel oprydning, pleje af udendørsarealer, snerydning, klargøring af materialer, pakning af håndværkerbiler, pakkeopgaver på lageret, rundvisninger, mindre håndværks- og pedelopgaver, rengøring eller enkle montageopgaver for blot at nævne nogle få blandt rigtig mange eksempler. 


Hvem ansætter du?


Ordningen med det sociale frikort har eksisteret på forsøgsbasis siden 2019. Antallet af socialt udsatte, der har gjort brug af ordningen, er vokset støt år for år, og samtidig har flere og flere virksomheder fået øjnene op for fordelene ved at ansætte et menneske med et socialt frikort. Derfor har regeringen besluttet, at ordningen bliver permanent fra 1. januar 2025.


Seniorkonsulent i Cabi, Anette Hansen, har fulgt det sociale frikort siden starten på forsøgsordningen. Hun forklarer, at de mennesker, der løser opgaver via det sociale frikort, alle har nogle sociale udfordringer, der betyder, at de ikke er i stand til at passe et ordinært arbejde eller et fleksjob.

Det er langt fra kun hjemløse og misbrugere, der gør brug af det sociale frikort. Erfaringer fra forsøgsordningen viser, at mennesker med forskellige diagnoser eller psykiske udfordringer som fx PTSD også kan have gavn af at gøre brug af ordningen. Fælles for alle brugere af ordningen er dog, at de har brug for at kunne løse opgaverne på deres egne præmisser. Den fleksibilitet giver det sociale frikort mulighed for.

Evalueringer af ordningen viser, at når brugere i målgruppen bliver en del af et arbejdsfællesskab, smitter det ikke kun positivt af på deres økonomi, men også på deres trivsel og livskvalitet. 

Der er også flere eksempler på, at brugere af det sociale frikort efter en periode med småopgaver opnår fastere tilknytning til virksomheden, fx gennem et fleksjob, siger Anette Hansen.

Styrker også S’et i ESG


De virksomheder, der ansætter via det sociale frikort, opnår også en række fordele. Udover at få løst konkrete opgaver, styrker de deres sociale profil. I dag er ESG ikke længere en dagsorden, din virksomhed kun vælger til, hvis I synes, det er en god idé. Det er blevet en helt naturlig del af det at drive en forretning herhjemme.  

Når I ansætter en medarbejder med et socialt frikort viser det, at netop jeres virksomhed sætter fokus på S’et i ESG. Og så kan I lade det indgå i jeres ESG-rapportering, siger Anette Hansen.

I dette nyhedsbrev kan du møde nogle af de mennesker, der er ansat via det sociale frikort. Du kan også finde yderligere information om, hvordan din virksomhed kommer i kontakt med personer, der har et socialt frikort, og hvordan I klarer lønudbetalingen.

Det sociale frikort i tal

  • Det er kommunens opgave at visitere særligt socialt udsatte til et socialt frikort. Samtlige 98 kommuner i landet har i dag visiteret borgere til ordningen.

  • Med frikortet kan borgeren tjene op til 41.280 kr. årligt (2024-niveau), uden at indtægten er skattepligtig eller fradrages i deres forsørgelsesydelser. Beløbsgrænsen pristalsreguleres årligt.

  • Siden forsøgsperiodens start er mere end 15.900 borgere blevet visiteret til ordningen. Af disse har cirka 13.000 borgere i dag et aktivt socialt frikort.

  • Mere end 7.200 borgere har indtil nu anvendt deres sociale frikort i forbindelse med en eller flere ansættelser. I 2024 har godt 3.800 borgere anvendt frikort til en eller flere ansættelser.

  • Mere end 4.400 virksomheder har siden 2019 ansat borgere via det sociale frikort. 

Læs mere om ordningen på socialtfrikort.dk

Få timers arbejde om ugen skaber værdi 


Da Kompetencehuset i Aarhus skulle bruge en ansat få timer om ugen, faldt valget på 27-årige Lærke. Som ansat via det sociale frikort er hun med til at skabe et kreativt frirum for indlagte i psykiatrien. 

Læs Lærkes historie

Nødvendige småopgaver bliver løst af loyal medarbejder med frikort i hånden


Hos Danhostel Haderslev Byferie opstår der dagligt en række småopgaver. I dag løses en del af dem af 34-årige Jonas, der er ansat via det sociale frikort.

Mød Jonas og hans arbejdsgiver

Det sociale frikort banede vej for et fast arbejde 


Trekantens El Teknik ApS i Vejle fik effektiviseret flere arbejdsgange, da de ansatte Claus via det sociale frikort. I dag er han nærmest uundværlig og er fortsat i et fleksjob hos virksomheden. 


OBS: Vær opmærksom på, at beløbsgrænsen er forhøjet til 41.280 kr., siden videoen blev produceret

Trekantens El Teknik ApS har ansat Claus, som har haft socialt frikort

fsb leverer bedre service med ansættelsen af Kean på 11 timer om ugen


fsb har ansat Kean via socialt frikort til at vedligeholde udeområderne i boligselskabets afdeling i Ryparken på Østerbro. Han har på kort tid udviklet sig både arbejdsmæssigt og socialt. Keans arbejde gør ganske enkelt, at fsb kan give beboerne en bedre service.

Læs om Kean og fsb her

Interesseret i at rekruttere? Tag kontakt til jobcentret


Det kan være ganske svært at vide, hvad din virksomhed helt konkret skal gøre, hvis I er interesseret i at rekruttere et menneske med et socialt frikort. For hvordan skabes kontakten til et socialt udsat menneske?


Jobcentret har ansvaret for at skabe kontakten mellem borgere med et socialt frikort og de lokale virksomheder. Det er derfor et godt sted at henvende sig i jagten på medarbejdere med socialt frikort. Hvis I allerede har et godt kendskab til forskellige lokale sociale aktører, fx væresteder eller kommunale tilbud til socialt udsatte borgere, kan de måske også være behjælpelige med at videreformidle direkte til målgruppen.


Et CV er et vigtigt værktøj i alle former for jobsøgning, også for socialt udsatte. Cabi har derfor udarbejdet en CV-skabelon tilpasset den målgruppe, der søger ansættelse med socialt frikort. I skabelonen er der plads til at fortælle om erfaringer, og hvad man evner på en god dag. Men der er også rum til at fortælle om, hvilke begrænsninger, en dårlig dag kan udløse, og hvilke hensyn du som arbejdsgiveren skal tage til personen.

Se et eksempel på CV-skabelonen her

Værd at vide om lønudbetaling

  • Løn tjent via det sociale frikort må ikke indberettes til eIndkomst, da der hverken skal betales skat af indkomsten eller ske modregning i medarbejderens offentlige ydelser

  • Lønnen skal til gengæld indberettes af virksomheden til kommunen via denne indberetningsside på socialtfrikort.dk. Der skal anvendes en NemID-medarbejdersignatur for at tilgå indberetningssiden, hvor virksomheden skal bruge medarbejderens 5-cifrede Frikort-ID

  • Aflønning af en person med et socialt frikort fastsættes efter aftale mellem arbejdsgiveren og lønmodtageren. Hvis din virksomhed ansætter en medarbejder med et socialt frikort, skal I overholde gældende overenskomst på jeres område

  • Lønudbetaling kan foregå via en kontooverførsel, men loven tillader også, at lønnen udbetales kontant.

Læs mere om løn, ferieregler og ATP på side 6-8 i denne folder

Har du spørgsmål eller brug for sparring?

Så er du velkommen til at tage fat i Anette

Anette Hansen

Seniorkonsulent

4038 5474 | ah@cabiweb.dk

Få løbende inspiration - følg os på sociale medier:

Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked,
hvor mennesker og virksomheder lykkes!

Cabi
Åboulevarden 70, 3.
8000 Aarhus C
Denmark
Du modtager denne mail, da du har sagt ja tak til at modtage nyheder fra Cabi.
Opdater personlige oplysninger eller afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign