Share
Regeringen vil med et nyt udspil gøre det lettere for virksomhederne at ansætte unge i fritidsjob. Et succesfuldt fritidsjobprojekt i Viborg viser, hvordan det skal gøres.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Kære


Langt flere unge skal have et fritidsjob. Det er målet med et nyt udspil, som regeringen præsenterede i mandags. Med udspillet, som du kan læse mere om her, vil regeringen gøre det nemmere for unge at tage et fritidsjob i både private og offentlige virksomheder og i foreningslivet.


Med udspillet følger en række lempelser af, hvor de helt unge på 13 og 14 år må arbejde, og hvilke arbejdsopgaver, de må udføre. Reglerne for de unge mellem 15 og 17 år lempes også. Regeringen vil blandt andet ændre de tidsrum, hvor de unge må arbejde, så de fremover kan arbejde på mere skæve tidspunkter end tidligere. Endelig vil regeringen stille en økonomisk gulerod i sigte for alle under 18 år, der tager et job efter skoletid, da de ikke længere skal betale arbejdsmarkedsbidraget på otte procent.


Seniorkonsulent i Cabi, Trine Rask Thomsen, har kun rosende ord til overs for regeringens udspil. Hun har gennem en årrække arbejdet med at få flere unge i fritidsjob, og hun forventer, at udspillet vil gøre det mere attraktivt for både de unge og virksomhederne at indgå aftaler om fritidsjob.  

Set ud fra et samfundsmæssigt perspektiv, står de positive sidegevinster nærmest i kø. En række undersøgelser viser, at et fritidsjob øger unges trivsel og mentale sundhed, baner vejen for mere uddannelse udover grundskolen, mindsker risikoen for at ryge ud i kriminalitet og sænker sandsynligheden for en tilværelse med hyppig kontakt til jobcenteret senere i livet. Så jo flere unge i fritidsjob, desto bedre, mener hun.

En vigtig rekrutteringskanal
Trine Rask Thomsen peger på, at kampen om at sikre sig et tilstrækkeligt antal medarbejdere vil fortsætte i mange brancher en del år ud i fremtiden. Her vil de virksomheder, som de unge kender i forvejen fra et fritidsjob, have en fordel.

Har du personaleansvar i en virksomhed, gælder det om at gennemgå jeres arbejdsrutiner og finde ud af, om I har en eller flere opgaver, der kan udføres af en ung i fritidsjob nogle timer om eftermiddagen. Får I skabt et eller flere fritidsjob, er det måske netop din virksomhed, fritidsjobberen vælger til, når han eller hun om nogle år skal finde en læreplads eller det første rigtige voksenjob, siger hun.

I dette nyhedsbrev kan du – blandt andet med baggrund i et succesfuldt fritidsjobprojekt – finde inspiration til, hvordan du som ansat i en virksomhed eller en kommune kan bane vejen for, at flere unge lander et fritidsjob.

Flere i fritidsjob? Søg inspiration i Viborg


I 2022 igangsatte Viborg Kommune det treårige projekt ”Sammen om Fritidsjob” i samarbejde med Cabi og med økonomisk støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Målet var at sikre, at flere af kommunens unge mellem 13 og 17 år fik kontakt til arbejdsmarkedet. Projektet har været en succes, og der er siden skabt mange nye fritidsjob i kommunen. Er du ansat i en kommune, og vil du gerne vide mere om, hvordan projektet er organiseret, kan du blive klogere ved at se denne video.

Hvad er Sammen om fritidsjob?

Til virksomheden: Sådan tager du godt imod unge i fritidsjob


Fritidsjob er en oplagt chance for at gøre netop din virksomhed attraktiv for fremtidens arbejdsstyrke. Du skal dog huske på, at der åbner sig en helt ny verden i det øjeblik, en fritidsjobber for første gang går ind på en arbejdsplads – og det stiller krav til dig som arbejdsgiver. I en video fortæller Lise Hjorth Hansen, fritidsjobkonsulent i Jobcenter Viborg, hvad din virksomhed skal være opmærksom på, hvis I skal lykkes med at ansætte og fastholde en ung i fritidsjob.

Sammen om fritidsjob: Hvor skal din næste medarbejder komme fra?

Podcast: Politisk opbakning  


Erfaringer fra "Sammen om Fritidsjob" viser, at det kræver politisk opbakning og et godt samarbejde på tværs af kommunens beskæftigelsesforvaltning og børne- og ungeområdet, hvis flere unge skal have lige adgang til et fritidsjob. I en podcast fortæller politikere og ledere fra Viborg Kommune, hvordan de ved at gøre brug af hinandens kompetencer og erfaringsudveksling på tværs af forvaltninger er lykkes med opgaven.

Lyt med her

Få mere viden om fritidsjob


Overvejer du at ansætte en ung i fritidsjob i din virksomhed? Eller er du fagprofessionel og hjælper unge med at finde et fritidsjob, hvor der måske skal tages et særligt hensyn? Vi har samlet alt, du skal vide om fritidsjob, på en temaside.

Læs mere her

Skal din virksomhed hyldes for jeres sociale indsatser?


Cabi uddeler hvert år CSR People Prize til virksomheder, der gør noget ekstraordinært for at tage et socialt ansvar.


Og i år uddeles der også en pris til en virksomhed, der udmærker sig ved at gøre en forskel for unge medarbejdere.


Her kan du læse mere om kategorierne, indstille din egen virksomhed eller en virksomhed, du kender, og se mere om de sidste års vindere.


Bliv klogere på CSR People Prize 2024

Har du spørgsmål eller brug for sparring?

Så er du velkommen til at tage fat i Trine Thomsen.

Trine Rask Thomsen

Seniorkonsulent

2065 8697 | tri@cabiweb.dk

Få løbende inspiration - følg os på sociale medier:

Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked,
hvor mennesker og virksomheder lykkes!

Cabi
Åboulevarden 70, 3.
8000 Aarhus C
Denmark
Du modtager denne mail, da du har sagt ja tak til at modtage nyheder fra Cabi.
Opdater personlige oplysninger eller afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign