Share
En ny generation af unge er på vej ud på arbejdsmarkedet – og en større del af dem har mere med i bagagen, end du som leder måske er vant til.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Kære


43.000 unge er hverken i job eller under uddannelse. Det har vi alle et ansvar for.

 
Sådan lyder ordene fra Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne og Nina Smith, professor i nationaløkonomi på Aarhus Universitet i en ny kronik i Berlingske.

 
Samtidig peger statistikken på, at en betydelig del af de 43.000 unge har en psykisk sårbarhed.


Fire ud af ti unge, der både har udfordringer med at komme ud på arbejdsmarkedet og bevare tilknytningen, lever med et fysisk eller psykisk handicap. Det viser den nyeste rapport om handicap og beskæftigelse fra VIVE.


Mona Larsen, seniorforsker hos VIVE, er en af forfatterne bag rapporten, og hun uddyber til Ritzau, at det særligt er de såkaldt usynlige handicap, der fylder:

Antallet af unge med et handicap er fordoblet gennem de seneste otte år. Og vi kan se, at stigningen primært er blandt unge med psykiske eller kognitive handicap.

Det er altså væsentligt at tage med i ligningen, at så stor en andel af de unge ledige, udover måske at mangle erfaring, også har en psykisk sårbarhed at kæmpe med.


Og her kommer det fælles ansvar ind i billedet.


For hvor godt er lederne rustet, når de åbner døren for denne gruppe af unge, som udover at være nye på arbejdsmarkedet også møder ind den første dag på arbejdspladsen med en lidt tungere bagage?


Anette Hansen oplever i sit arbejde som seniorkonsulent hos Cabi, at ledere kan have vanskeligheder ved at sætte sig ind i de særlige behov for ledelse, som en voksende del af de unge har. Hun vurderer, at det blandt andet beror på en berøringsangst over for at tale om det, der er svært:

Ledere kan have svært ved at få samtalen i gang med psykisk sårbare unge – at turde spørge til, hvad der kan være på spil i arbejdssituationen og få talt om, hvad der kan hjælpe.

Lederne har brug for at blive klædt godt på til opgaven. For hvordan sikrer man et godt arbejdsmiljø med trivsel og plads til alle, når psykisk sårbarhed fylder hos en stigende del af medarbejderne?


I dette nyhedsbrev får du en række praksisnære redskaber og tips til, hvad du skal være opmærksom på, når det at lede unge uerfarne medarbejdere med psykiske udfordringer også er nyt for dig. 

Værktøj: Nøglen til en god dialog om trivsel med din unge medarbejder.

 
Dialognøglen giver både leder og medarbejder et godt udgangspunkt for et samarbejde med fokus på trivsel og tilknytning til arbejdspladsen.

 
Brug værktøjet til at spotte, hvad der er vigtigt for medarbejderens trivsel, og hvordan I hver især fortolker begreber, der har med trivsel at gøre.

 
Du kan også med fordel bruge værktøjet til at forventningsafstemme, så I begge har et klart billede af, hvordan samarbejdet skal forløbe. 

Hent dialognøglen

Ledelsesråd til dig, der har medarbejdere med psykiske lidelser


Du kan som leder med fordel bruge rådene både i opstartsfasen og til løbende justering. 


  1. Søg viden
    Det er som udgangspunkt godt at have viden om medarbejderens psykiske lidelse. Men husk, det er individuelt, hvad den konkret indebærer.

  2. Tag bestik af jeres relation
    Vurdér om dit og medarbejderens relation er tillidsfuldt. Ellers er det måske en anden, der bedst kan tage samtalerne med din medarbejder?

  3. Vær ikke bange for at spørge
    Spørg og lyt for at afklare medarbejderes behov for støtte og hensyn. Husk at fortælle, at du spørger for at finde løsninger.

  4. Find og afprøv løsninger sammen
    Lav sammen en plan for, hvilke tiltag der skal til for, at arbejdsdagen fungerer bedst. Måske er der brug for afskærmning af arbejdspladsen eller hjælp til struktur. Justér løbende.

  5. Forventningsafstem
    Hav helt klare aftaler for opgaveløsningen og rammerne omkring den.

  6. Afklar hvad kollegaerne skal vide
    Hvis kollegerne skal tage hensyn, er de nødt til at vide, hvad de skal tage hensyn til.

  7. Søg hjælp, hvis det er nødvendigt
    Tag fx kontakt til jobcentret, hvis udfordringerne er større, end I selv kan klare. Der kan være mulighed for ekstra støtte. 

Guide: Sådan får du unge med udfordringer godt ombord i virksomheden


Matcher dit onboardingprogram de behov, som unge med psykiske udfordringer har, når de er nye på en arbejdsplads?


Måske er det tid til at opdatere introprogrammet.


Her kan du læse Cabis guide til god onboarding af unge med særlig fokus på trivsel fra den første dag.

Se guiden

Bliv en del af et netværk af ledere, der hjælper unge med at komme i job


Gør en forskel for nogle af de 43.000 unge, der står udenfor arbejdsmarkedet.


Bliv en del af Lederalliancen – et partnerskab mellem Cabi, Lederne og Dansk Industri med støtte fra Tuborgfondet.


Ambitionen er at hjælpe flere unge ud på arbejdsmarkedet og bruge vores fælles viden, kompetencer og netværk til at vende udviklingen.

Som virksomhedsleder kan du deltage i et lokalt netværk og hjælpe en ung ved at tilbyde fx en praktik eller et job i din virksomhed. Ledere, der vil gøre en forskel, bliver matchet med unge med forskellige udfordringer og et uforløst potentiale. 

Læs mere om, hvordan du kommer i gang.

TIP

Hent hjælp i de kompenserende ordninger


Hvis det viser sig, at der er brug for mere, end I selv kan overkomme, for at fastholde jeres unge medarbejder, kan kompenserende ordninger være en god løsning.


Det kunne være en mentorordning, der kan hjælpe den unge i gang på arbejdspladsen eller personlig assistance, hvis den nye medarbejder har en varig funktionsnedsættelse i forhold til jobbet.

Bliv klogere på kompenserende ordninger

Har du spørgsmål eller brug for sparring?

Så er du velkommen til at tage fat i Anette.

Anette Hansen
Seniorkonsulent
4038 5474 | ah@cabiweb.dk

Få løbende inspiration - følg os på sociale medier:

Vi arbejder for et socialt ansvarligt arbejdsmarked,
hvor mennesker og virksomheder lykkes!

Cabi
Åboulevarden 70, 3.
8000 Aarhus C
Denmark
Du modtager denne mail, da du har sagt ja tak til at modtage nyheder fra Cabi.
Opdater personlige oplysninger eller afmeld nyhedsbrev


Email Marketing by ActiveCampaign